Wat is een iPhone en wat kun je er mee?

Je hoort vaak mensen praten over de iPhone. Mogelijk heel enthousiast en met veel passie, soms misschien ook iets minder positief. Maar niemand kan er meer omheen: Sinds Apple in 2007 de eerste echte i Phone heeft gelanceerd weten heel veel mensen van het bestaan van de iPhone af. Hiermee heeft Apple de wereld, of zoals mobiel internet op dat moment bestond, toch redelijk op zijn kop gezet!

Maar wat is de iPhone nu eigenlijk? En wat kun je er precies mee? Daarvoor nemen wij je graag mee naar het begin..

Apple 2002: iPhone 2G

Het begint allemaal in 2002 met de allereerste start van de iPhone versie 2g. Veel bekendheid kreeg Apple met dit toestel niet. Het duurde nog zeker 3 jaar (tot september 2005) voordat Apple de eerste echte mobiele telefoon aankondigde. Doordat Apple het tot 2006 te druk had met de ontwikkeling van de op dat moment zeer succesvolle iPod-lijn is er weinig gebeurd.

Niet veel later koos Apple toch voor een (toen nog) onbekende mobiele telefoon, waarmee niet alleen audio-, maar ook video- en foto-bestanden tussen telefoon en desktop computer uitgewisseld konden worden. Dit leidde op dat moment tot speculaties over een eigen telefoon van Apple.

iPhone-vergelijker-pijltje Gebruik onze iPhone vergelijker voor het vinden van de beste deals bij meer dan 20 webwinkels:

iPhone model
Bijbetaalprijs voor toestel
Opslag op iPhone
Minimum data
Provider
We hebben geen deals voor deze filtercombinatie gevonden 🙁

Tip: probeer alle providers of een andere iPhone uitvoering of opslagruimte!
Gb
Totaal € p/m
Onbep. minuten & minuten & onbep. data Mb bij
Eenmalige bijbetaling v.a. €
Toestel p.m. / Abo € p.m.

De eerste iPhone

De eerste echte iPhone werd uiteindelijk pas uitgebracht op 9 januari 2007. In America startte de verkoop niet veel later en resulteerde al direct op duizenden mensen die in lange rijen voor Apple winkels stonden om de eerste iPhones te bemachtigen. Het duurde tot eind 2007 (november) voordat de eerste generatie van iPhone (de 2G-versie) ook in Europa verkrijgbaar was. In de eerste periode was de iPhone 2G alleen in Duitsland (met een T-Mobile abonnement) verkrijgbaar. Daarna kwam de telefoon ook in Frankrijk (via Orange) vrij. Deze eerste generatie van de iPhone is uiteindelijk nooit in de Benelux verkocht.

Het duurde toen nog tot de zomer van 2008 voordat Apple wereldwijd dan eindelijk de 2e versie van hun telefoon aanbood: de iPhone 3G. Op 11 juli 2008 was dit model verkrijgbaar in 70 landen, waaronder in Nederland enkel met een T-Mobile abonnement

iPhone 3GS

Volgens velen werd het pas echt leuk met de komst van de iPhone 3GS. Deze kwam uit in juni 2009 en had veel nieuwe functies. Ook was dit toestel opmerkelijk sneller dan zijn voorganger de iPhone 3G. De vernieuwde 3GS bevatte o.a. stembediening (voicecontrol) en een nieuwe 3,2-megapixel camera met de mogelijkheid om te filmen in VGA-kwaliteit. Ook werkte het vernieuwde touchscreen opmerkelijk soepel en iedereen was hier in 1 klap aan verkocht.

iPhone 4

De iPhone 4 is uitgekomen op 7 juni 2010 en was per juli 2010 al snel leverbaar en te koop in Nederland. De iPhone 4 heeft enkele vernieuwde toepassingen gekregen zoals videobellen met FaceTime, een 5 megapixel camera met flits en een 2e (front)camera met 1.3 megapixel aan de voorzijde. Bovendien is het scherm flink verbeterd, waarbij de resolutie is verhoogd naar 960 bij 640 pixels, een verviervoudiging van het aantal pixels vergeleken met de vorige generatie iPhones.

De iPhone wordt in Nederland verkocht door T-Mobile, KPN en Vodafone.

 

iPhone 4S

De iPhone 4S was per direct leverbaar in 3 uitvoeringen: de 16, 32 en 64gb versie. Sinds 28 oktober 2011 is de iPhone 4s officieel in Nederland te koop. Deze nieuwe iPhone wordt standaard met iOS 5 geleverd en heeft een veel snellere processor gekregen. Hiermee is hij tot wel 68% sneller dan zijn voorganger!

Hij heeft nog steeds een 5 megapixel camera, maar wel met dubbele flits! De frontcamera is uitgerust met 1.3 megapixel. Bovendien is het scherm nog iets verbeterd. De resolutie is ongewijzigd gebleven op 960 bij 640 pixels.

iPhone 5S

iPhone 5s 3 kleurenVinger-scan en 64 bit processor

De iPhone 5S is sinds zijn komst geliefd door alle iPhone liefhebbers. De Telefoon is niet alleen razendsnel door de vernieuwde A6 processor, deze zeer snelle processor maakt de telefoon ook zuinig! Omdat de processor zo gemakkelijk alle taken afhandelt, verbruikt de processor de meeste tijd amper stroom. En dat merk je!

Maar ook de camera specificaties van de iPhone 5S zijn opmerkelijk! Niet alleen vanwege de 8 megapixel, maar meer om de lens en de sensor die door Apple geplaatst is. Deze combinatie maakt het mogelijk om veel betere kwaliteit foto’s af te leveren in het donker. Zelfs zonder flits! Daarnaast is het merkbaar dat de processor nu 64 bit is geworden, want je kunt nu achter elkaar door foto’s blijven nemen. En ze blijven scherp!

iPhone specs – Functies

De iPhone heeft een multifunctioneel, aanraakgevoelig touchdisplay / scherm. De eerste versies van de iPhone hadden een schermresolutie van 480 x 320 pixels (163 ppi). De iPhone 4S (het laatste laatste model vna Apple) heeft een dubbele resolutie van 960 x 640 pixels, en is 326 ppi. Daarmee is de iPhone 4 volledig HD en dus zeer scherp.

Het scherm kan heel gemakkelijk worden bediend met maar met één enkele vinger. Met een tweede vinger ontstaan er meer mogelijkheden om via dit scherm het apparaat te besturen. Eén vinger wordt gebruikt bij het bedienen van eenvoudige functies; twee vingers worden gebruikt om bijvoorbeeld in en uit te zoomen op foto’s, video’s en binnen websites.

De iPhone kan daarnaast verbinding maken met andere apparaten via internet, Bluetooth 2.0+ en via WiFi. Daarnaast maakt hij gebruik van het 3G netwerk (UMTS) mits dit binnen jouw abonnement met T-Mobile, Vodafone, KPN ingeregeld is.

Binnenkort zal hier het 4G netwerk aan toegevoegd worden. Voor Nederland is het nog niet bekend wanneer dit 4G netwerk ingevoerd zal worden. In Belgie is het netwerk sinds september 2011 live gegaan. De verwachting is dat Nederland niet heel lang achter kan en zal blijven..

Wat kost een iPhone?

 • anoniem
  19 oktober 2016 at 14:53

  wat is beter samsung of iphone

  • 19 oktober 2016 at 21:03

   Hallo Anoniem,

   Dat is heel persoonlijk, en uiteraard is je budget per maand ook belangrijk. Je kunt voorkeur hebben voor Apple, met hun eigen besturingssysteem of voor Samsung, welke het besturingssysteem gebruikt van Google; Android. Doorgaans vernemen wij van mensen dat zij het besturingssysteem van Apple (iOS) fijner en meer natuurlijk vinden. Anderzijds vinden veel mensen het fijn om meer keuze te hebben bij instellingen. Zij zijn hierom heel erg tevreden met Google Android. De laatste tijd staat met name Samsung wel onder vuur omdat zij de veiligheidslekken niet dichten in oudere modellen. Hiermee kun je stellen dat Samsung hun focus met name op nieuwe modellen heeft en wat minder geeft om de veiligheid van haartelefoons. Uiteraard streeft Apple ook naar steeds weer nieuwere en snellere toestellen, maar zal ook op oudere toestellen veiligheidslekken dichten voor iedereen die een iPhone bezit.

 • mastenbroek
  15 november 2015 at 16:34

  Past de simkaart van de apple4 in de apple5s

  • 15 november 2015 at 17:19

   Hallo Mastenbroek,

   Nee, de simkaart van een iPhone 4 past niet in de iPhone 5S. Je hebt voor de laatste een Micro sim nodig. In de meeste gevallen kun je deze (gratis) aanvragen bij je provider.

 • Spotify
  13 april 2014 at 02:19

  Leuke post! Vraag me af wat het vervolg is..:)!

  • Goedkoopste-iPhone.nl
   7 juli 2014 at 10:32

   Wij verwachten een vervolg op de succesvolle serie in september met de iPhone 6, welke mogelijk met 2 toestellen komt 🙂

Stel je vraag / Reageren