2015 – Het jaar van de Apple Watch

Apple-WatchDe iPhone 6 en de iPhone 6 Plus waren niet de enige introducties van Apple tijdens hun conferentie in september 2014; De Apple Watch was misschien wel de grootste verrassing! De Apple Watch, lang ook iWatch genoemd, is Apple’s eerste horloge. Uiteraard werkt de Watch naadloos met bijvoorbeeld je iPhone, hierdoor kan je bijvoorbeeld notificaties zien. Maar dit is maar één voorbeeld van vele mogelijkheden. De Watch wordt BOMvol sensoren en nieuwe functionaliteiten gepropt, hierover later meer. De Apple Watch heeft een touchscreen scherm en is gemaakt van saffierglas. Een materiaal zo hard als diamant. De “Crown” (draaiknop aan de zijkant) speelt een belangrijke rol bij het bedienen. Op dit moment is Apple´s slimme horloge nog niet te koop in Nederland. Het zal te koop zijn in twee uitvoeringen en kent een vanafprijs van 349 dollar voor de standaarduitvoering. Er komen ook uitgebreidere uitvoeringen, waarover later meer.

Apple Watch; fraaie accessoire voor uw iPhone

iPhone-Apple-WatchDe Apple Watch is duidelijk gemaakt op te integreren met een iPhone. Ze gaan letterlijk “hand in hand” en de Apple Watch is dan ook meer dan alleen een accessoire voor uw iPhone en een “een mooi horloge”. De Apple Watch kán zonder een iPhone, maar als je simpelweg het maximale eruit wilt halen dan heb je toch echt een iPhone nodig. De twee apparaten werken naadloos en op een zeer intuïtieve manier samen.

Enkele gebruiksvoorbeelden:

 • Als je een iMessage krijgt, dan zie je deze notificatie ook op je Watch.
 • Als u uw iPhone-camera gebruikt kunt u de Watch gebruiken als zoeker.
 • Heb je een Apple TV, dan kan je die ook bedienen via je Watch.
 • Vanaf je Watch kan je snel reageren met korte, vooraf geschreven berichten of via Siri.
 • Een mail aan het lezen op uw Watch? Met 1 handeling kan je deze ook lezen op je iPhone.

Apple heeft Siri dus ook geïntegreerd in de Watch. Erg makkelijk als je bijvoorbeeld een adres niet kan vinden, je kan het je horloge vragen en je krijgt écht antwoord! Hoe Knight Rider is dit?! Maar de Watch werkt niet samen met alle iPhones. Alleen de volgende iPhones worden ondersteunt:

iPhone 6 Plus |   iPhone 6 | iPhone 5c | iPhone 5s | iPhone 5

Bekijk de clip over de Apple Watch

Over het design, formaat en de styling

Apple snapt dat één horloge niet bij iedereen zal passen. Daarom komt de Watch in meerdere modellen. Er is een standaardmodel met een behuizing van gepolijst staal (in zilver en zwart) en er komt een speciale sportversie gemaakt van veel lichter aluminium (in zilver en donkergrijs). Daarnaast komt er ook een Special Edition gemaakt van 18-karaats goud (in geelgoud en roségoud). Los van deze drie modellen heb je altijd keuze uit twee formaten. Op het scherm zelf kan je uiteraard alles aan passen zoals jij dat wilt, met bijvoorbeeld verschillende wijzerplaten. Ook kan je per model kiezen uit zes verschillende horlogebandjes. Wat ook erg fraai is dat het scherm van de Apple Watch roteert als je een pols een halve slag draait, zodat je altijd comfortabel het display kan aflezen. Ook is de Watch geschikt voor linkshandige gebruikers. Je kan de Watch zelf ook een halve slag draaien waardoor de crown-knop linksonder zit en niet in je pols steekt.

Apple-Watch-3-typen

De Watch is draadloos op te laden en is “spatwaterdicht”

apple-watch-opladenWat ons direct opvalt is dat de Apple Watch geen in of uitgangen heeft. Zelfs niet voor het opladen, er wordt namelijk gebruik gemaakt van een speciale magneetlader die je op de achterkant van de Watch aansluit. Wellicht komt deze techniek je bekend voor als je een MacBook hebt, het is namelijk dezelfde technologie / techniek. Over de gebruiksduur is op dit moment nog niets prijsgegeven door Apple. Maar experts hebben de indruk dat dit één dag wordt. Daarnaast is de Watch spatwaterdicht. Het horloge is daarmee voldoende waterdicht tegen bijvoorbeeld regenwater en zweet. Maar spatwaterdicht is niet waterdicht, wij adviseren je dus om de Apple Watch niet in een bak water te stoppen of er mee te gaan zwemmen. De kans is zéér groot dat hij het daarna niet meer doet en dat is zonde.

Apple-Watch-Lineup

De sensoren van de Apple Watch

Watch-AppAdviceZoals beschreven in de intro zit de Watch BOMvol sensoren. Deze zijn uiteraard verwerkt in de Watch zelf en aan de buitenkant niet zichtbaar. Voordeel hiervan is dat de sensoren direct contact maken met je huid en werkt het hierdoor optimaal én uiterst gemakkelijk. Onder andere je hartslag wordt vastgelegd en doorgegeven aan de Gezondheidsapp op je iPhone, hiermee krijg je inzicht in je medische conditie. Ook heeft de Watch een bewegingssensor die bijhoudt hoeveel stappen je per dag zet en werkt samen met iOS 8 waarin deze functie ook is opgenomen.

Je zal nóg vaker de Kaarten-App gebruiken

Watch-MapsTot slot willen wij graag de mogelijkheden van de Kaarten-app van Apple benadrukken, want ook deze App is namelijk aanwezig. Hiermee kan je bijvoorbeeld je Watch gebruiken tijden het fietsen. Erg handig is dat je tijdens het fietsen niet meer naar je horloge hoeft te kijken: als je linksaf moet gaan dan trilt het horloge op een andere manier dan wanneer je rechtsaf moet.

 • Patrick V
  9 juli 2015 at 15:47

  Beste Ronald,

  Zoals afgesproken ben ik op zoek voor mijn verlenging van mijn Vodafone abbo, op zoek naar een Apple watch i.p.v. een gsm.
  Is dit mogelijk?

  Met vriendelijke groet,

  Patrick

  • 9 juli 2015 at 16:02

   Beste Patrick,

   Over enkele dagen hebben wij info over de Apple Watch op de site en waarschijnlijk zullen wij dan ook de voorverkoop starten. Wij zullen je dan graag verder helpen.
   Wel moet je er rekening mee houden dat er altijd een GSM nodig zal zijn aangezien er geen simkaart in een Apple Watch gaat.

Stel je vraag / Reageren